Over Corvus

Corvus is een geslacht van zangvogels uit de familie van de kraaien. Het zijn sociale vogels die graag buiten de broedperiode in groepen leven. Het zijn zeer intelligente en vindingrijke vogels, die zich snel aanpassen aan hun omgeving en aan het aanbod aan voedsel.

“Een vliegende kraai vangt altijd wat”. kraai

Kraaien zijn bij veel mensen niet bijzonder populair. Dat is erg jammer; kraaien doen niets verkeerd (in de natuur bestaat dat niet), het is een stigma dat ze door mensen is toebedeeld. De levenswijze van kraaien botst op sommige punten met bijvoorbeeld de belangen van boeren, doordat ze zaaigoed opeten. Daar staat tegenover dat kraaien ook een enorme hoeveelheid emelten eten, die ook schadelijk zijn voor landbouwgewassen.

Kraaien vertonen opvallend intelligente gedragspatronen. Ze onderhouden een intensieve communicatie en zijn zelfs betrapt op het gebruik van primitieve vormen van gereedschap om problemen op te lossen, iets dat men tot voor kort aan mensen en mensapen voorbehouden achtte.

Bovendien zijn kraaien (in feite alle kraaiachtigen) zangvogels! Maar dat is iets dat waarschijnlijk alleen door vogeltaxonomen begrepen wordt, hun gekras in aanmerking nemend.